lördag 27 september 2014

Akne

Akne är en inflammatorisk sjukdom som drabbar den gemensamma utförsgången för talgkörteln och hårfollikeln, där en plugg av keratin (döda hudceller) och talg (hudfett) bildas. Nästan alla tonåringar får akne, vanligast och svårast hos män. I vuxen ålder det dock vanligast hos kvinnor. Ärftliga faktorer spelar en viktig roll vid uppkomsten, framför allt vid svår akne. Andra faktorer som kan utlösa eller förvärra aknen är vissa läkemedel, kemikalier, viss kosmetika och hormonella sjukdomar.

Akne delas in i olika former och svårigheter. Även en mild akne kan upplevas socialt mycket besvärande och medföra ökad risk för isolering och depression.

Med rätt daglig och regelbunden hudvård kan problemen minimeras och i kombination med behandlingar på en hudvårdssalong kan fina resultat uppnås och bibehållas. En hudterapeut avlägsnar de döda hudceller som täpper till porerna och genomför en grundlig portömning för att minimera uppkomsten av nya finnar. Alfahydroxisyror (AHA) är en väldokumenterad ingrediens i professionell hudvård med positiv effekt på akne och orenheter. AHA exfolierar huden skonsamt och löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka acne. En del AHA:er har dessutom en fettlöslig egenskap och bidrar till att kontrollera överskottstalg. AHA minskar synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bl a akne. Den nya generationens AHA tillför också fukt, vilket är viktigt även för en akne-benägen hud.

 Behandlingar

Hur går en akne behandling på en Exuviance-salong till?

En akne-behandling hos en Exuviance hudterapeut kan se lite olika ut beroende på problem. Gemensamt är att det genomförs en noggrann hudanalys efterföljt av en peeling som tar bort döda hudceller och möjliggör en grundlig portömning. I en typisk akne-behandling läggs fokus på att verkligen ”göra rent” i porerna. Det läggs också en ansiktsmask anpassad efter problem och hudtyp. En behandling avslutas alltid med en kräm, ibland också med en speciell akne-produkt eller ett serum.

En behandling kan göras i ansiktet eller, som också är vanligt, på ryggen. För att se ett resultat krävs en serie behandlingar. En enstaka behandling gör sällan stor skillnad, dessutom krävs en regelbundenhet så att problemen inte kommer tillbaks. I början kan det behövas mer täta intervall mellan behandlingarna, ca 1-2 veckor, för att efter hand ökas i takt med att huden förbättras. En tumregel är att behandling på salong ska utföras var 4-6 vecka, men det kan också gå kortare eller längre tid beroende på hudens tillstånd. Produkterna som används på en hudvårdssalong är speciellt utformade för den professionella behandlingen. De ger huden en maximal effekt  – allt för att lägga en så bra grund som möjligt för den fortsatta hemmabehandlingen.

Att tänka på vid Exuviance-behandlingar mot akne

  • Att få bukt med sin akne kräver en aktiv insats från både hudterapeutens och kundens sida. Problemen försvinner inte över en natt. Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på en salong och avslutas hemma!
  • Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. En del läkemedel gör huden extra torr och känslig och behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta.
  • Det kan uppstå en negativ effekt i början när man börjar med Exuviance produkter samt behandlingar på salong. Det beror på att det sker en rengöring på djupet. Den akne som skulle ha uppkommit under de kommande veckorna, kan bryta ut tidigare. Efter detta blir huden emellertid bara bättre och bättre.

Vid besvärliga former av akne kan men behöva komplettera med antibiotika eller homonpreparat i tablettform. 

Viktigt:

  • Välj en mild, tvålfri rengöring som inte torkar ut eller irriterar, använd morgon och kväll. Många tror att akne orsakas av smuts och tvättar huden för ofta eller med för skarpa produkter. En överdriven rengöring kan istället irritera huden och ge en negativ effekt.
  • Välj hudvårdsprodukter med beprövade ingredienser och vetenskaplig bakgrund. AHA/PHA, Salicylsyra och A-vitamin är exempel på välkända ingredienser med god effekt på acne. Fortsätt med ditt hudvårdsprogram även när huden blivit bättre annars kan problemen återkomma. En hudvårdsprodukt kan inte bota akne utan förbättrar symptomen.
  • Håll dig till en hudvårdsserie och ha tålamod. Det tar tid att se resultat, men är mödan värt. Att slarva med hudvården gör att önskat resultat tar längre tid eller uteblir. Att blanda produkter kan till och med ge en oönskad effekt.
  • Undvik att klämma finnar och pormaskar då det kan orsaka en ökad inflammation och ärrbildning. På hudvårdssalong avlägsnas pormaskarna effektivt och hygieniskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar