onsdag 10 september 2014

Efter-sommar-ansiktsbehandling "After sunshine"

 Vi har komponerat en specialbehandling efter den härliga och soliga sommaren. Denna behandling fokuserar främst på att få tillbaka lystern i huden. Den tar en timme och specialpriset för denna "After Sunshine"-behandling är 
450 kronor!


Nedan följer lite information om vad som händer i huden när vi utsätter den för solens strålar:

Det är inte bara de bleka och rödlätta som bränner sig i solen. Även mörkhårig kan få skador av solen. Har man en hud som sällan råkar ut för svidande solskador kan man tro att man ”tål hur mycket sol som helst”. Så är det inte. Även om man har en hud som aldrig blir röd och alltid brun kan man drabbas av hudcancer. Det kan röra sig om ärftliga faktorer. Barn har känsligare hud än vuxna. Små barn som bränner sig i solen ökar risken för att senare i livet utveckla allvarliga hudförändringar.

Lagom är bäst, och vad som är lagom för dig kan vara alldeles för mycket för en annan. Att bli brun anses av många av oss som ett av de främsta målen med sommarsemestern. Men hudläkarna ser den bruna färgen på ett annat sätt:
Det bruna pigmentet är egentligen en ljusskyddande barriär. I mikroskop kan man se att pigmentet ligger som ett litet parasoll över hudens cellkärnor. ”Solbrännan” är helt enkelt hudens sätt att skydda sig mot solljusets skadeverkningar på cellernas arvsmassa, DNA. Vår hud består av tre lager. Det översta kallas överhuden, därunder finns läderhuden och längst ner underhuden. I överhudens nedersta cellager finns de pigmentbildande cellerna som kallas melanocyter. När solens UV-strålning når huden stimuleras melanocyterna att bilda brunt pigment, melanin. UV-ljuset får också överhudens hornceller att stimuleras till snabb delning och det gör att hudens översta cellager fördubblas i tjocklek. Det är dessa två processer, den bruna pigmentbildningen och hudens förtjockning, som utgör vårt naturliga solskydd.

På sikt påskyndar flitigt solande hudens åldrande och risken för uppkomst av hudtumörer ökar, särskilt om man ofta blivit bränd av solen. 

För tidigt åldrad hud är ett ofarligt men inte så vackert resultat av överdrivet solande. Det långvågiga UVA-ljuset tränger djupare ner i huden än UVB och skadar läderhudens elastiska fibrer. Detta ger efter ett antal år ”ljusåldrad hud” med grova rynkor och en gulaktig färgton.
Om man solar väldigt mycket går den här processen förhållandevis snabbt. Man kan påskynda sin huds åldrande med 10-15 år! Så om en tonåring i 15-årsåldern börjar sola i solarier och dessutom mycket och ofta i naturlig sol kan hon som 30-40-åring ha en rejält rynkig och läderartad hud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar