lördag 5 mars 2016

Backa hudens åldrande - med motion!

Ett stillasittande liv leder till att musklerna krymper. Så gör också underhudens fettlager. Samtidigt blir överhuden torrare och tunnare med åren. Detta resulterar i att man ser mer insjunken ut eftersom det volymgivande fettet försvunnit och överhuden ligger som en oelastisk filt över ansiktets konturer.

Forskning visar att träning kan backa hudens åldrande med tiotals år. Om man sitter på en spinningcykel eller går på löpbandet regelbundet börjar det hända saker djupt ner i huden. Bland annat det speciella proteinet, myokiner, som hjälper till att dämpa inflammationer. Kanadensiska forskare har tittat på kopplingen mellan träning och hudens åldrande och sett att träning inte bara bromsar, utan även backar åldrandet!
Det som krävs är att man motionerar måttligt till hårt tre timmar per vecka, t ex genom att cykla, springa eller gymma. Är man över 65 år räcker det dock med mindre än så: två måttligt jobbiga pass per vecka i tre månader kan föryngra huden med flera decennier. Det kunde forskarna  konstatera efter att ha tittat på huden hos försökspersonerna i mikroskop. De 65-åringar som tränade hade en hud som påminde om den som 40-åringar har när det gäller spänst och ålderstecken.
Det är alltså aldrig för sent att börja träna. Träning ökar blodcirkulationen och syresättningen av huden. På så sätt har den en omedelbart föryngrande effekt.

Att huden åldras i förtid beror till 20 procent på generna, enligt många experter. Resten, 80 procent, handlar om din livsstil. Och det är något du kan påverka själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar